Zupa azjatycka

Artur Kujawski Artur Kujawski

Składniki:

  • Marchew – 1 sztuka
  • Por – 1 sztuka
  • Czosnek – 2 ząbki
  • Imbir – 2cm
  • Limonka – ½ sztuki
  • Pierś kurczaka – 1 sztuka
  • Mleko kokosowe – 1 puszka
  • Papryczka chili – ½ sztuki
  • Bulion warzywny – około 1L
  • Sos rybny – 2 łyżki
  • Sos słodki chili – 2 łyżki
  • Makaron chiński – 1 opakowanie
  • Do dekoracji: szczypiorek, kolendra, orzechy nerkowca

Przeczytaj również: 

Przygotowanie:

Marchew obrać i zetrzeć na tarce. Por przekroić na pół wzdłuż i kroić na półplasterki, następnie przepłukać na sitku pod bieżącą wodą. Czosnek i imbir obrać i zetrzeć na tarce, kurczaka pokroić w kostkę. Na łyżce oleju podsmażyć marchew i pora, po kilku minutach dodać czosnek i imbir. Gdy czosnek się zarumieni dodać bulion warzywny, sos rybny oraz sos słodki chili i zagotować. Następnie wrzucić do zupy pokrojonego kurczaka i gotować około 15 minut. W tym czasie ugotować makaron. Po upływie określonego czasu dolać do zupy puszkę mleka kokosowego, dodać pokrojoną papryczkę chili, skórkę i sok z ½ limonki i zagotować. Udekorować szczypiorkiem, kolendrą i orzechami nerkowca.

Zobacz więcej przepisów:

Ugotuj również