Pizza z szynką i pieczarkami

Justyna Wasiak Justyna Wasiak

Pizza z szynką i pieczarkami

Składniki:

  • świeże drożdże – 25 g
  • ciepła woda- 150 ml
  • mąka pszenna – 250 g
  • sól – 1 łyżeczka
  • cukier – ½ łyżeczki
  • oliwa z oliwek – 1 łyżka
  • pomidory z puszki – 1 puszka
  • pieprz
  • oregano
  • czosnek
  • szynka
  • ser żółty
  • pieczarki

*Przepis na 2 sztuki ze zdjęcia

Przygotowanie:

Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z dwoma łyżkami mąki i cukrem. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 10 minut. Resztę mąki przesiewamy przez sitko do dużej miski i mieszamy z solą. Gdy drożdże już będą gotowe dodajemy je do miski z mąką i mieszamy do zlepienia się składników. Dodajemy łyżkę oliwy, mieszamy i wykładamy na stolnicę by ręcznie dokładnie wyrobić ciasto ( powinno być gładkie). Ciasto uformowane w kulę wkładamy do miski i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około godzinę. W tym czasie przygotowujemy sos. W garnuszku podgrzewamy pomidory z puszki wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, pieprzem i oregano. Gotujemy do momentu odparowania wody. Po upłynięciu godziny ciasto ponownie zagniatamy, tym razem tylko 2-3 minuty. Dzielimy na dwie porcję i formujemy z każdej z nich spód pizzy w kształcie koła. Układamy go na wysmarowanej oliwą blaszce, smarujemy sosem pomidorowym i układamy dodatki – w naszym wypadku jest to szynka, pieczarki i ser. Pieczemy w 200 stopniach przez 12 minut, przy czym na ostatnie 2 minuty warto włączyć termoobieg.

 

Ugotuj również