Muffiny czekoladowe

Artur Kujawski Artur Kujawski

Muffiny mocno czekoladowe

Składniki:

  • czekolada gorzka – 200 g
  • masło – 180 g
  • cukier puder – 100 g
  • mąka pszenna pełnoziarnista – 180 g
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
  • aromat waniliowy – kilka kropel
  • gruszka – 3 małe sztuki
  • woda – ½ szklanki
  • białe wino – 1 szklanka
  • miód – 3 łyżki
  • cynamon – 1 łyżeczka
  • cytryna – 1 sztuka

Przygotowanie:

Gruszki kroimy na ćwiartki, pozbywamy się gniazd nasiennych. W garnku zagotowujemy wodę, wino, cukier, sok z wyciśniętej cytryny i cynamon, dokładamy przygotowane gruszki. Gotujemy je przez 20 min. Po tym czasie gruszki wyjmujemy z syropu i studzimy.
Gorzką czekoladę łamiemy na kosteczki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej z masłem ( miskę układamy w garnku z gorącą wodą tak by nie dotykała powierzchni wody). Odstawiamy z ognia. Białka jaj ubijamy na sztywną pianę i stopniowo dodajemy cukier puder. Następnie do masy jajecznej dodajemy żółtka, czekoladę i przesiewamy przez sito mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy delikatnie łyżką, dodajemy aromat waniliowy. Wylewamy powstałą masę do papilotek, w środek wkładamy gruszkę i wkładamy do nagrzanego do 180°C piekarnika. Pieczemy przez 20 min, sprawdzając regularnie wykałaczką środek ciasta.