Makaron z warzywami po chińsku

Justyna Wasiak Justyna Wasiak

Makaron z warzywami po chińsku

Składniki na 3-4 porcje

  • Makaron- 250g
  • Tofu- 1 kostka
  • Por- biała część
  • Papryka- 2 sztuki
  • Marchew- 3 sztuki
  • Sos sojowy- 60ml
  • Sos rybny- 30ml
  • Papryka słodka wędzona- 1 łyżeczka
  • Papryka ostra- 1 łyżeczka
  • Limonka- sok z wyciśniętej połówki
  • Szczypiorek- do posypania
  • Orzechy ziemne- garść do posypania

Przygotowanie:

Pora pokroić w półksiężyce i przelać wrzątkiem na sitku. Wrzucić do woka na gorący olej ( 1-2 łyżki) podsmażać kilka minut. W tym czasie pokroić w słupki paprykę i marchew. Dodać do woka, wymieszać z porem i dusić pod przykryciem. Pokroić w kostkę tofu, posiekać szczypior i orzechy ziemne. W tym czasie ugotować makaron. Gdy warzywa podsmażą się w woku, dodać tofu i przyprawy- paprykę słodką wędzoną, paprykę ostrą, sos sojowy i sos rybny. Wymieszać i podsmażać do miękkości marchwi. Na koniec wyłożyć na talerz makaron, ułożyć na nim warzywa, posypać szczypiorem, orzechami i skropić sokiem z limonki.

Ugotuj również