Makaron w sosie dyniowym z ciecierzycą 

Justyna Wasiak Justyna Wasiak

Makaron w sosie dyniowym z ciecierzycą

Składniki:

  • dynia – 400 g
  • czosnek – 2 ząbki
  • ciecierzyca – 250 g
  • makaron razowy – 300 g
  • cebula – 1 sztuka
  • olej rzepakowy/ oliwa z oliwek – 2 łyżki
  • woda – 600 ml
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra, tymianek

Przygotowanie:

Na rozgrzanym oleju podsmażamy posiekaną w kostkę cebulę i czosnek. Do wysokiego garnka wrzucamy zawartość patelni, dodajemy pokrojoną w drobną kostkę dynię i wodę. Gotujemy do czasu zmięknięcie dyni. Gdy będzie już miękka, całą zawartość garnka miksujemy na gładką masę, następnie doprawiamy solą, pieprzem, ostrą papryką i tymiankiem. Następnie wrzucamy do garnka suchy makaron i gotujemy około 15 min. Na koniec dodajemy odsączoną z wody ciecierzycę.

Ugotuj również