Krem ziemniaczany

Artur Kujawski Artur Kujawski

KREM ZIEMNIACZANY

Składniki:

  • Ziemniaki- ok. 450g
  • Por- 1 sztuka- biała część
  • Seler- 70g
  • Cebula- ½ sztuki
  • Jogurt grecki- 3 łyżki
  • Liście pietruszki- ½ pęczka
  • Oliwa z oliwek- 2 łyżki
  • Woda- 500-600ml
  • Liść laurowy, ziele angielskie, Sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Cebulę pokroić w piórka, w wysokim garnku podsmażyć na oliwie aż się zeszkli. Dodać pokrojone w drobną kostkę ziemniaki, selera i pokrojonego w paski pora. Zalać to 300ml wody, dodać liść laurowy, ziele angielskie i gotować około 20min. Następnie wyjąć ziele angielskie i liść laurowy, dodać jogurt grecki, pietruszkę, szczyptę soli i pieprzu i zmiksować blenderem na gładką masę. Następnie dodać taką ilość wody, która nada zupie odpowiednią dla nas konsystencję, zagotować i gotowe.

Ugotuj również