Faszerowane bataty

Justyna Wasiak Justyna Wasiak

Faszerowane bataty

Składniki:

  • tofu naturalne – 180 g
  • sos sojowy – 1 łyżeczka + 2 łyżki
  • mąka ziemniaczana – 1 łyżeczka
  • bataty – 2 szt.
  • czerwona cebula – 1 szt.
  • pomidor – 1 szt.
  • szczypiorek – 1 pęczek
  • masło orzechowe – ¼ szklanki
  • olej rzepakowy – 2 łyżki
  • cytryna – ½ szt.
  • Świeży, starty imbir – 2 łyżeczki
  • czosnek – 1 ząbek

Przygotowanie:

Dzień wcześniej tofu owijamy ręcznikiem papierowym, przygniatamy ciężką misą i wkładamy na całą noc do lodówki.

Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Bataty przekrajamy na pół, smarujemy środek olejem rzepakowym i wykładamy na blachę do pieczenia ( posmarowaną częścią do dołu). Tofu kroimy w kostkę, mieszamy z mąką ziemniaczaną, łyżeczką sosu sojowego i łyżką oleju rzepakowego. Wykładamy obok batatów i wstawiamy do piekarnika na 30 minut (pamiętając o obracaniu tofu).

Przygotowujemy sos: czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy starty imbir, masło orzechowe, sos sojowy, olej rzepakowy i sok z cytryny. Wszystko razem mieszamy (można zblendować).

Cebulę i pomidora kroimy w kostkę, szczypiorek siekamy. Bataty układamy na talerzu, robimy delikatne wgłębienie widelcem i nakładamy tofu, cebulę i pomidora. Polewamy sosem i posypujemy szczypiorkiem.

Ugotuj również