Drożdżówki ze śliwkami

Justyna Wasiak Justyna Wasiak

Drożdżówki ze śliwkami

Składniki na ciasto:

  • mąka pszenna – 650 g
  • świeże drożdże – 15 g
  • mleko – 3/4 szklanki
  • cukier – 2 łyżki
  • 1 jajko – 1 szt.
  • 1 żółtko – 1 szt.
  • sól – 1/4 łyżeczki
  • roztopione masło – 60 g
  • śliwki

Składniki na kruszonkę:

  • mąka pszenna – 1/2 szklanki
  • cukier – 100 g
  • cukier waniliowy – 1 opakowanie
  • miękkie masło – 60 g

Przygotowanie:

Mleko podgrzewamy, dodajemy do miski z pokruszonymi drożdżami, cukrem i 2 łyżkami mąki. Mieszamy i odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do drugiej miski przesiewamy mąkę, sól. Dodajemy do mąki rozczyn drożdży, jajka, i masło. Ciasto wyrabiamy na gładką masę ( jeśli będzie za rzadkie należy dodać więcej mąki) i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce do czasu podwojenia objętości. W tym czasie śliwki kroimy na pół i wyjmujemy pestki. Gdy ciasto wyrośnie, wyrabiamy je delikatnie i formujemy w małe kule. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w równych odstępach i zostawiamy na 10 min do ponownego wyrośnięcia. Po tym czasie dnem szklanki robimy zagłębienie w środku kuli ciasta na śliwki. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Składniki kruszonki wyrabiamy między palcami na konsystencję piasku. Posypujemy nimi drożdżówki i wkładamy blachę do piekarnika na 15-20 minut.

Ugotuj również