Butter chicken

Justyna Wasiak Justyna Wasiak

Składniki:

  • Piersi z kurczaka – 0,5kg
  • Ryż jaśminowy – 300g
  • Papryczka chili – 1 sztuka
  • Limonka – 1 sztuka
  • Oliwa z oliwek – 2 łyżki
  • Imbir świeży – ok 4 cm kawałek
  • Cebula – 1 duża sztuka
  • Czosnek – 3 ząbki
  • Masło – 50g
  • Pomidory z puszki – 1 sztuka
  • Jogurt grecki – 3 łyżki
  • Orzechy nerkowca – 70g
  • Przyprawy: kmin rzymski, nasiona kolendry, kolendra świeża, kurkuma, cynamon, papryka ostra, sól

Przeczytaj również: 

Przygotowanie:

Wszystkie przyprawy (oprócz świeżej kolendry) umieścić w moździerzu lub młynku, zmielić i odstawić. W dużej misce umieścić pokrojonego na małe kawałki kurczaka, posypać przyprawami, skropić sokiem z limonki, dodać oliwę i szczyptę soli, wymieszać. Następnie uprażyć na patelni orzechy nerkowca, później umieścić w moździerzu lub młynku i zmielić. Wyłożyć zmielone orzechy do małej miski, zalać 100ml wody, wymieszać i odstawić. Na patelni rozpuścić masło i podsmażyć na nim pokrojone w cienkie plasterki imbir, czosnek, papryczkę chili oraz pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie na patelnię dodać pomidory z puszki, jogurt grecki i szczyptę soli, zagotować. Dodać zamarynowanego kurczaka i pulpę orzechową, a następnie gotować około 20min. W tym czasie ugotować ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gotową potrawę podawać ze świeżą kolendrą.

Zobacz więcej przepisów:

Ugotuj również