Mrożenie – wady, zalety, co można mrozić

Justyna Wasiak Justyna Wasiak

Ostatni wpis był na temat kiszenia- teraz czas na kolejne metody przedłużania terminów przydatności do spożycia.

Mrożenie

To prosty i szybki sposób na konserwowanie żywności. Jednak nie wszystkie owoce i warzywa można mrozić- niektóre produkty tracą wtedy walory smakowe, odżywcze a także wizualne.

Owoce, które można mrozić:

Maliny, truskawki, jagody, borówki, poziomki, śliwki, wiśnie, czereśnie, morele, brzoskwinie, nektarynki, jabłka, banany (bez skórki), żurawina, mango, granat. Gruszki i ananas najlepiej mrozić w postaci musu lub przecieru.

Owoce, które nie nadają się do mrożenia:

Owoce cytrusowe, papaja, kiwi, arbuz.

Warzywa, które można mrozić:

Szparagi, fasolka szparagowa, bób, groszek, kukurydza, kalafior, brokuły, szpinak, jarmuż, marchew, seler, brukselka, dynia, papryka ( bez gniazd nasiennych). Pomidory mrozimy tylko w postaci przecieru!

Warzywa, których nie mrozimy:

Surowe ziemniaki, bakłażany, rzodkiewki, sałata, ogórki.

Zioła?

Wszyscy pamiętamy zamrożony koperek w pudełku po lodach i rozczarowanie towarzyszące temu odkryciu. Zioła śmiało możemy mrozić! Tradycyjnie można je umyć, posiekać i zamrozić w woreczku lub pojemniku. Drugim sposobem jest mrożenie w foremkach do kostek lodu. Umyte i posiekane zioła wsypujemy do dołków i zalewamy wodą lub oliwą.

ZASADY MROŻENIA

  • Produkty przeznaczone do mrożenia muszą być oczyszczone, nieuszkodzone i suche,
  • Warto mrozić w niskiej temperaturze min. -18°C co pozwoli na zachowanie największej ilości wartości odżywczych i smakowych, a także estetycznych,
  • Drobne owoce jak np. maliny warto mrozić krótko po zbiorze i na tacce w luźnych odstępach między owocami, a dopiero po zamrożeniu przesypać do woreczka,
  • Najważniejsza zasada: nie mrozimy ponownie już raz zamrożonych produktów!
  • Na opakowaniu mrożonki warto napisać datę i opis co się w danym pojemniku znajduje.

BLANSZOWANIE?

Blanszowanie to obgotowanie produktu przez kilkadziesiąt sekund we wrzątku, a następnie schłodzenie. Niektóre warzywa warto zblanszować przed zamrożeniem by były jędrne i sprężyste. Do tych warzyw należą: groszek, kalafior, szparagi, fasolka szparagowa, brukselka, włoszczyzna, marchew, szpinak, jarmuż oraz grzyby.

Przeczytaj również