Grillowane warzywa

Justyna Wasiak Justyna Wasiak

Sezon grillowy w Polsce rozpoczął się oficjalnie w majówkę. Polacy uwielbiają celebrować posiłki i podczas biesiadowania w ogrodzie zapraszają rodzinę i znajomych. Super okazja do spotkania się i konsumowania wśród najbliższych. Nasuwa się tylko pytanie: czy powinniśmy grillować?

Czy to jest zdrowe?

Niekoniecznie. Podczas obróbki cieplnej jaką jest grillowanie wytwarzają się szkodliwe związki np. aminy heterocykliczne, wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne czy akrylamid. Związki te kwalifikowane są jako kancerogenne i mutagenne (rakotwórcze). Powstają one przez tłuszcz skapujący z mięs na rozżarzony węgiel. Ale,ale! Substancje te występują również w powietrzu, wodzie czy glebie. Warzywa i owoce również mogą być nimi zanieczyszczone. Więc grillować czy nie? Są sposoby by ograniczyć zagrożenie i cieszyć się tą  formą  obróbki termicznej.

Jak więc grillować?

Krótko. Nie doprowadzamy do zwęglenia się powierzchni produktu. Warto zaopatrzyć się w aluminiowe tacki do grillowania by uniknąć skapywania tłuszczu na węgiel. Jako podłoże grilla wykorzystujemy brykiet lub węgiel, nigdy papier, kartony czy lakierowane drewno! By było zdrowiej i bardziej różnorodnie, warto spróbować grillować warzywa oraz owoce, a ograniczyć klasyczną kiełbasę czy karkówkę. Pamiętajcie również o rybach, je także można grillować!

 

Warzywa i owoce?

Na grillu nie może zabraknąć pieczonych ziemniaków! Owijamy je w folie spożywczą i układamy w żarze. Warzywa często są serwowane w postaci szaszłyków, ale można spróbować grillować je osobno. I tak, grillujemy połówki papryki skórką do dołu, cukinie i bakłażana pokrojone w grube plastry z przyprawami, a pieczarki możemy wcześniej nafaszerować ulubionymi dodatkami. Bardzo dobrym wyborem jest również kolba kukurydzy, ale należy ją wcześniej podgotować około 10 min, a następnie zawijamy w folię z odrobiną oleju i szczyptą przypraw. Rzadko spotykanym warzywem na grillu są szparagi, a szkoda! Nie wymagają wcześniejszych przygotowań, wystarczy je wrzucić na ruszt skropione oliwą. A co z owocami? Je również można przyrządzić w ten sposób. Banany wystarczy ułożyć na grillu (w skórce!) i czekać aż zmiękną. Takie owoce jak jabłka, gruszki czy ananas kroimy w plastry. I gotowe!

Jak wygląda Wasz klasyczny grill? Może spróbujecie czegoś nowego?

Przeczytaj również

  • Trening siłowy

    Trening siłowy – wzmocnienie oraz poprawa sylwetki za pomocą ćwiczeń siłowych z własnym ciężarem ciała lub z użyciem...

  • Czym są superfood?

    Superfood, które warto wprowadzić do swojej diety! Poszczególne produkty spożywcze dzielimy na te, które mają niekorzystny...