Co i jak suszyć?

Justyna Wasiak Justyna Wasiak

Kolejnym sposobem na przedłużenie terminu przydatności do spożycia produktów jest suszenie. Pierwotnie suszono mięso z wykorzystaniem słońca i wiatru. Jak w dzisiejszych czasach można suszyć żywność? Co się nadaje do suszenia, a co nie? Czytajcie dalej!

Co to jest?

Suszenie polega na usunięciu wody z produktów poprzez jej odparowanie. Przy takim procesie utlenieniu ulegają witaminy B i C, ale zostają inne substancje tj. karoten, błonnik, pektyny czy garbniki. Zyskują również wyjątkowe walory smakowe!

Co można suszyć?

Nie należy suszyć warzyw i owoców, które mają bardzo dużą zawartość wody- arbuzy, melony czy ogórki. Owoce, które się do tego świetnie nadają to:

  • jabłka,
  • gruszki,
  • morele,
  • śliwki,
  • banany,
  • winogrona,
  • morwy,
  • truskawki.

Z kolei z warzyw bardzo dobrze smakują suszone:

  • pomidory,
  • buraki,
  • por,
  • włoszczyzna.

Co jest najbardziej popularne jesienią? Oczywiście grzyby, które Polacy suszą na potęgę. I bardzo dobrze! To jest świetny pomysł na ich konserwację.

Jak suszyć?

Najprostszą i najtańszą metodą jest suszenie na słońcu. Jest to jednak czasochłonne i zależne od pogody. Z kolei najszybszą metodą suszenia jest użycie elektrycznej suszarki- maszyna sama zadba o odpowiedni czas i temperaturę procesu. Jest jeszcze opcja suszenia w piekarniku. Minusem tej metody jest jej koszt- to długotrwały proces zużywający dużo energii. Należy też pilnować czasu i temperatury. Twarde owoce jak jabłka najpierw suszy się w wyższej temperaturze (70°C), a następnie redukuje do niższej (50°C). Odwrotnie jest z miękkimi owocami. Z kolei twarde warzywa np. seler suszymy w otwartym piekarniku w temperaturze około 60°C. Ile to może trwać? Zależy od wielkości produktów i zawartości wody. Warto pokroić warzywa czy owoce na mniejsze części by przyspieszyć proces. Należy sprawdzać co jakiś czas stopień wysuszenia produktu- może on jednak trwać nawet 6h! Gotową suszoną żywność należy przechowywać w szczelnie zamkniętych słoikach.

Jeśli jednak artykuł nie przekonał Was do własnoręcznego suszenia, możecie skorzystać z bogatej oferty produktów suszonych w sklepach spożywczych – pamiętajcie jednak czytać etykiety i wybierać żywność bez dodatku cukru czy oleju palmowego!

Przeczytaj również